Maddes Bokhylla

"Hanna Mendels chans" av Suzy Zail

Publicerad 2016-11-25 13:32:09 i Allmänt,

Titel: Hanna Mendels chans
Författare: Suzy Zail
Förlag: Berghs förlag
Sidor: 284 sidor
Utgivningsår: 2014
 
Handling:
 
Hanna Mendel visste vad hon ville bli en berömdkonsertpianist. Vad hon inte visste var att hennes egnakvarter skulle förvandlas till ett getto. Inte heller att honoch hennes familj skulle fösas ihop som boskap på entågvagn. Eller att hon skulle tillbringa sin sextondefödelsedag i Auschwitz-Birkenau. Att de hon avskyddemest skulle bli hennes publik. Och att mitt i detta kännaden första spirande kärleken är kanske svårast av allt attförstå.
 
Recension:

En riktigt sorgligt och hemsk bok om andra världskriget när judar skickades till förintelselägret, dock är inte själva berättelsen inte sann men själva faktan om hur det var när judar sändes till förintelselägret är sann. Jag ryste och mådde dålig när jag läste boken, det här var det största massmordet i världen då över sex miljoner judar dog vilket man kan inte kan tro på att det har hänt för att det är så pass hemskt.

Man får följa Hanna som blir skickad till förintelselägret Auschwitz tillsammans med sin familj. Man får följa varje steg från gettot, tågresan till lägret, själva upplevelsen i lägret och hur det slutade. Det var så pass sorgligt hela tiden då det kändes som att man själv upplevde det hela. Jag mådde dålig för det mesta när man fick läsa om hemskheterna i lägret och jag förstår fortfarande inte varför man lät det hända. Trots att det var hemskt att läsa så förstod man hur farligt det kan bli när ett hat mot ett ras ökas och leder till något hemskt. 

Hanna som skulle ha studerat på en musik högskola för hennes talang på pianot fick aldrig chansen då hon skickades lägret. Men hon fick "tur" tack vare av hennes talang. Hon fick bli pianist hos en SS där hon spelade piano för honom och hans gäster. Hon träffar hans son som är mystisk men intressant då han visar ett intresse för henne. De börjar utveckla något för varandra som gör det hela ett stort risk för de båda två.

Jag har läst och hört mycket om förintelselägren men har aldrig läst någon bok om det. Har velat läsa Anne Franks dagbok länge men har aldrig fått tillfälle för det. Den här boken är inte sann historia men ger ändå läsaren en bra insyn på hur det var för judarna som skickades till lägren. Boken skulle passa bra till skolor där de ska läsa om andra världskriget på historia lektionerna samt få fler förstå vad ett hat mot en människoras kan leda till. Berättelsen gav verkligen den där verklighetskänslan och den där skrämmande känslan av vad hatande kan göra mot en för att någon är annorlunda.

Man insåg i mitten av boken att alla de judar som dog, hur många av de hade drömmar och önskningar som de ville uppfylla och leva ett gott liv? Över sex miljoner människor med drömmar och önskningar dog, tänk vad världen hade sett annorlunda om de hade levt. På grund av en människa så är de borta för alltid och vi vet inte vad de kunde ha åstadkommit i den här världen. Många oskyldiga dog och de kommer aldrig bli bortglömda, vi måste se till att alla vet om vad som hände under andra världskriget så inget liknade händer igen! Därför behöver vi böcker som den här boken och många fler för att påminna folk varje dag om hur ett hat kan leda till något hemskt.

Tack till Berghs förlag för recensionsexemplar!

 

Jag ger "Hanna Mendels chans" betyg 4 av 5 

Boken finns att köpa hos Adlibris ocH Bokus

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela