Maddes Bokhylla

¨Sagan om Turid - Krigstid¨ av Elisabeth Östnäs

Publicerad 2017-07-19 12:16:17 i Allmänt,

Titel: Sagan om Turid - Krigstid
Författare: Elisabeth Östnäs
Serie: Sagan om Turid, bok två
Förlag: Berghs Förlag
Sidor: 310 sidor
Utgivning: 2016
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Andra delen i trilogin Sagan om Turid.
Turid reser tillsammans med sin träl Unna genom ett krigshärjat land. Livet är hårt, och helt på männens villkor. Turid vet inte vart hon är på väg. Hon vet bara att hon måste fortsätta framåt. Det hon bär med sig är det enda hon har, tillsammans med alla minnen. De manar henne vidare, rakt in i krigets skugga.
 
Recension
 
Nu får man äntligen veta vad som hände sen sist då i förra boken så slutade det i ett tradegi när Turids by blir slaktade av varjager. Men Turid lyckades fly tillsammans med sin träl Unna och på vägen till deras säkerhet så sker det många möten och händelser. Men en sak är säker, Turid börjar växa till en vuxen, mogen och mäktig kvinna trots sina förluster. Men även hennes vänskap med Unna utvecklas och de blir riktigt nära vänner. Men på vägen så möter de stora motstånd och tuffa val som gör det riktigt spännande men ändå jobbigt att läsa om. 
 
Den andra boken har fortfarande sin historiska touch trots att det är en roman, boken är lärorikt just om vikingatiden med dess gamla ord och historia. Jag håller fortfarande fast tanken om att den här bokserien borde finnas för utbildningssyfte i skolor då det kan lättare få elever att lära sig istället för en fakta bok.
 
Jag tyckte att första boken var riktigt seg och långsam men det har verkligen blivit bättre i den andra boken just för att det börjar hända saker och Turid är inte lika barnslig som i första boken. Att få läsa hur Turid mognar och försöker överleva får en vilja följa vartenda ord för att veta vad som kommer hända härnäst på hennes resa till säkerhet. Däremot så var jag osäker på hur Turid hanterade med sin träl, anade jag avundsjuka och överlägsenhet? Det var lite blandade känslor från Turid när det gällde hennes träl Unna. Att få läsa om vilka saker Unna fick stå ut för att kunna skydda sin härskarinna Turid får mig bara att rysa och må illa.
 
Jag trodde verkligen att Turid skulle bli tillsammans med Sten så fort hon såg honom men där fall drömmen. Han hade förändrats så mycket sen sist, han har blivit en slavhandlare samt en alkoholist. Att få läsa hur Turid reagerade på hur Sten hade förändrats samt vad han jobbade med fick mig bara må illa... Vad hände med den snälla och roliga Sten? Vem är den här nya och hemska Sten? Tyckte så synd om Turid då hon hade längtat så mycket på att få träffa honom igen och så får hon träffa honom så där? Kommer det ens bli samma som förr mellan de två?
 
Slutet på den andra boken slutade lyckligare med frihet, äktenskap och ännu en resa. Så jag väntar ivrigt på att få läsa den tredje boken och få se om Turid hittar sitt ¨hem¨, blir det hennes gamla hem eller ett nytt hem i en annan del i världen där Turid har aldrig varit? Kommer hon få träffa sin mors släkt och veta mer om hennes bakgrund? Det är många frågor som man vill få svar på så ser väldigt fram emot bok nummer tre!
 
Tack till Berghs förlag för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Sagan om Turid - Krigstid¨ av Elisabeth Östnäs betyg fyra av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela