Maddes Bokhylla

"Den vita delfinen" av Maria Johnsson

Publicerad 2016-12-15 13:07:00 i Allmänt,

Titel: Den vita delfinen
Författare: Maria Johnsson
Förlag: Lange Förlag
Sidor: 284 sidor
Utgivningsår: 2016
 
Spoilers förekommer!
 
Handling:
 
I en by utanför Calcutta växer Sonya, Ghazi och Kamal upp i en trygg och kärleksfull miljö, något som snart slås i spillror då de blir föräldralösa. De hamnar på det fruktade barnhemmet St Downsey´s som drivs av syskonen John och Elena Downsey med sadistiska och udda böjelser. En natt flyr de och tvingas att bli ett av de otaliga gatubarn som lever kring de stora sopbergen. Arton år senare är de en del av fattigdom och prostitution och medan de för en kamp för överlevnad jagas de av barnhemsägaren John Downsey som utskämd och förnedrad har svurit på att hitta dem för att hämnas.  
 
Recension:
 
En otrolig sorglig, hemsk men ändå fin bok om tre syskon i Indien som man får följa i två olika tidsperioder. Den ena får man läsa om när de förlorar deras föräldrar och hamnar på ett barnhem som ett hemskt syskonpar driver samt när de hamnar på en av fattigaste delarna i staden. Den andra är "nutid" där man får följa syskonen som nu är vuxna men inte släppt känslan att de är förföljda av en gammal och hemsk minne. 
 
Det är Sonya, Ghazi och Kamal som man får följa från deras perspektiv. Man får läsa om barnhemmet där de utsätts för hemska saker som de tvingas göra och blir utsatta för. Smärtan och rädslan som de upplever är så grova och motbjudande att det var så otroligt jobbigt att läsa om. När de flyr och hamnar i en av de fattigaste delarna i staden och tvingas att kämpa för att få mat och överleva så vart det mycket de fick kämpa för. Till slut fick de göra ett svårt val, lämna lillebrodern Kamal på ett barnhem för att han ska få bättre liv hos en familj i Sverige.
 
Trots hemskheterna i boken så var det fint och se hur syskonen ställde upp för varandra och de ansåg att hålla ihop var det viktigast vilket var berörande. Jag gillade att följa syskonens kamp för överlevnad även trots att de fick utsättas en hel del hemska saker varje dag. De kämpade och överlevde varje dag trots allting gick emot dem vilket jag blev imponerad av. Fast de fick ge upp deras lillebror så glömde de aldrig honom och skrev brev till Kamals familj för att se till att han hade det bra. Deras återförening vid vuxen ålder var rörande, de hade aldrig glömt varandra. 
 
Författaren har skrivit en spännande och gripande berättelse som jag har fastnat för. Jag blev berörd och otroligt illamående av berättelsen men jag kunde inte sluta läsa för det var svårt att lägga undan boken när man ville se hur det slutade för syskonen. Deras kämparanda var imponerade och fick en att heja på syskonen under deras kamp. Jag skulle verkligen rekommendera boken till många läsare som vill läsa en gripande och spännande bok, fast många delar i boken är så pass hemskt så kan man bortse det då syskonens kämparanda är det som gör att man vill fortsätta läsa!
 
Tack till Lange Förlag för recensionsexemplar! 
 
Jag ger "Den vita delfinen" av Maria Johnsson betyg 4 av 5
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela