Maddes Bokhylla

¨Hallahem- Staden under berget" och "Hallahem - Sveket vid sjön" av Susanne Trydal och Daniel Åhlin

Publicerad 2016-11-08 10:08:02 i Allmänt,

Titel: Hallahem - Staden under berget
Författare: Susanne Trydal och Daniel Åhlin
Serie: Hallahem, bok ett
Förlag: Hoi Förlag AB
Sidor: 256 sidor
Utgivningsår: 2015
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling:

Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Det är precis vad som händer i detta spännande äventyr, som tar ett nytt grepp på vad som gömmer sig i svenska skogar och berg. Här blandas myten om bortbytingar med urban fantasy.

I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever tolvåriga Torun som tillhör Vitterfolket. En dag råkar Torun och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem hotas av människorna, men någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Tilda lever i människornas värld, men känner sig annorlunda. När ödet för henne samman med Torun ställs de tillsammans inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner.

Recension:

Älskar den nordiska mytologin i boken! Vitterfolk, trollar, magiska väsen och bortbytingar i berättelsen! Man får följa två tjejer från två olika världar som båda inte passar i på grund av de är annorlunda samt får en överraskande avslöjande som avslöjar deras identitet. När man får reda på att man bytte flickorna som spädbarn, en människa hos vitterfolket och en från vitterfolket hos människorna, så blir det en stor överraskning för tjejerna men de utvecklar en fin vänskap mellan varandra som blir starkare när Vitterfolkets existens hotas att avslöjas och de måste stoppa avslöjandet.

Jag tyckte väldigt mycket om att läsa från båda tjejernas sidor där man fick läsa om deras upplevelse hur det är att vara annorlunda i en värld där de inte tillhör. I början var det många hemligheter som avslöjades som gav den där överraskandet i början. Men det som gjorde det spännande var deras kämpande för hindra avslöjandet av Vitterfolket. Det var mycket sorg och ilska i berättelsen, men under det negativa så utvecklades det fina vänskap och relationer som man blev berörd av. 

Jag tycker väldigt mycket om boken! Speciellt det nordiska mytologin som finns i berättelsen men även det fina vänskap som utvecklades mellan Tilda och Torun. Jag hoppas nästa bok blir lika spännande att läsa och ser väldigt fram emot det! 

 

Titel: Hallahem - Sveket vid sjön
Författare: Susanne Trydal och Daniel Åhlin
Serie: Hallahem, bok två
Förlag: Hoi Förlag AB
Sidor: 205 sidor
Utgivningsår: 2015
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling:

Bortbytingarna Tilda och Torun lyckades tillsammans med sina vänner rädda vittrornas stad Hallahem undan människornas förstörelse. Men nu har ett betydligt farligare hot vaknat. Ett uråldrigt sällskap som i hundratals år jagat skogarnas väsen är vitterfolket på spåren. Sällskapets anhängare finns närmare än flickorna någonsin kunnat ana. Vem kan de egentligen lita på?

Dessutom ställs de inför ännu fler nya utmaningar och frågor som kräver svar. Hallahem skakas av interna strider med osäker utgång. Vart tog deras vän Grim vägen efter skalvet i berget? Hur ska både vittror och människor handskas med skogsrån och sjörån som blivit allt aggressivare? 

Torun och Tilda måste också bestämma sig för var de egentligen hör hemma, då båda dras så starkt till den andras värld.

Recension:
 
Andra boken! Här börjar det hända saker! Nu jagas Vitterfolket av en hemlig sällskap som heter Varjarerna där Tildas vän Johannes blir medlem efter hans morfar som är ledaren presenterar gruppen för honom. Det blir riktigt knivigt när Johannes känner sig lurad av Tilda om vem hon verkligen är, han går med på att fånga in henne tillsammans med sällskapet så de kan få reda på var Vitterfolket befinner sig.

Boken handlade mycket om lögner, brutna vänskap och en hel del fara. Man får ännu en gång följa Tilda och Torun när de utsätts för kidnappningsförsök från sällskapet Varjarerna och när vänskapen mellan Tilda och Johannes krossas på grund av hemlighet och lögner. Spänningen var alltid på topp i hela boken så man hade aldrig någon tråkig stund under läsandets gång.

Jag tycker att man har lyckats skriva en bra bok för att vara nummer två i bokserien. Det är inte många som har lyckats skriva en lika bra bok som ettan, men här har man lyckats! Jag är väldigt nyfiken på hur bok nummer tre kommer vara! Jag hoppas den kommer ut snart så man kan få även recensera den också förhoppningsvis! Jag hoppas serien kommer få en lycklig slut med att Vitterfolkets hemlighet är bevarad och Tilda och Johannes blir vänner igen, eller kanske mer? Kan inte tiden gå fortare så man får bok nummer tre i händerna? 

Jag ger "Hallahem - Staden under berget" och "Hallahem - sveket vid sjön" av Susanne Trydal och Daniel Åhlin betyg 4 av 5

Böckerna finns att köpa hos Adlibris och Bokus!

Ett stort tack till Susanne Trydal för att jag fick recensera böckerna! 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela