Maddes Bokhylla

¨Jorden vaknar¨ av Madeleine Bäck

Publicerad 2017-07-25 13:34:00 i Allmänt,

Titel: Jorden vaknar
Författare: Madeleine Bäck
Serie: Vattnet drar, bok två
Sidor: 359 sidor
Utgivning: 2017
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
I ett litet samhälle i Gästrikland har ett kyrkoinbrott gått snett. Urgamla krafter har sluppit lösa i skog och vatten. Gränsen mellan levande och döda har suddats ut. Bara Gunhild, kvinnan i skogen, verkar veta vad det handlar om. Till sin hjälp behöver hon katter, blod, järn och två ovilliga och rädda ungdomar. Beata, som förlorat sin vän till de mörka krafterna, och Krister, barnbarnet som hon inte haft kontakt med. Han som verkar dela hennes syner och som plågas av sin länk till det som vaknat.
 
Recension
 
Är förvånad över att den andra boken var mycket bättre än första boken ¨Vattnet drar¨, här fortsätter boken från där det slutade i första boken med spänningen på topp och man har minskat de onödiga detaljerna och det händer mycket mer än det gjorde i första boken. Jag kan ärligt talat säga att den här andra boken är mycket bättre och mycket lättare att läsa än första boken, vilket jag är lättad över. Man har behållit den äckliga, råa och spännande tråden i andra boken som gjorde det otrolig spännande att följa.
 
Det jag var besviken på första boken var alla frågor och funderingar som man inte fick svar på, men nu äntligen fick man det i andra boken så man hade mycket bättre förståelse och vad det egentligen handlade om, det gjorde mycket lättare att förstå och kunna läsa boken utan att bli irriterad hela tiden. Sen började även historierna från de olika karaktärerna knytas ihop och man förstod till slut hur alla de olika personeran som man fick läsa om hade för koppling till varandra, dock är jag osäker på om journalisten Mattias borde ha varit med, kändes inte relevant till bokens berättelse.
 
Jag gillade det råa, äckliga och spännande delen (förutom slaktandet av katter) som gjorde det helt omöjligt att lägga ifrån sig boken, jag var tveksam om andra boken skulle va bra eller inte efter den första boken som var väldigt segt och svårt att få ihop det. Men den här boken är mycket bättre gjord och hade många bra och spännande delar vilket jag är glad för. Dock skulle jag vilja att man tog bort beskrivning skräck för den här bokserien för det tycker jag absolut inte att det är, den är mer som en spänningsbok med en del äckliga inslag. Kan absolut rekommendera boken för er som gillar sånt med inslag av natur och myter.
 
Tack till Natur & Kultur för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Jorden vaknar¨ av Madeleine Bäck betyg fyra av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 

¨Vattnet drar¨ av Madeleine Bäck

Publicerad 2017-07-22 16:03:00 i Allmänt,

Titel: Vattnet drar
Författare: Madeleine Bäck
Serie: Vattnet drar, bok ett
Förlag: Natur och Kultur
Sidor: 421 sidor
Utgivning: 2016
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Så blir handen iskall. Ytan slutar bölja. Den ändrar mönster. Sipprar fram och upp över hans hand som mjuka istappar. Viktor är för fascinerad för att kunna röra sig. Han ser hur ytan böjer sig och trevar som långa ormar kring hans arm. Trevar över hans hud. Det är vått och bedövande kallt. Och så ser han naglarna.

Kroppen av en kvinna hittas vid Malmjärn i Gästrikland. Har det något med den illegala sprithandeln att göra? Eller stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka? Något har förändrats i bygden under den här helvetesvarma sommaren. Det känns i själva luften. Som ett elektriskt stråk av begär och desperation. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat igen.
 
Recension
 
Wow, jag vet inte vad jag ska säga om den här boken, den var inte vad jag trodde att den skulle va. Det är ingen skräck bok så att säga utan det är mer grovt och äckligt innehåll i boken. Man får ju följa olika personer som jag först märkte att de inte hade någon koppling till varandra alls i början vilket jag blev frustrerad över för jag var så osäker på vad det egentligen handlade om. Så var det i halva boken, man fick följa fem olika personer som var riktigt svårt att följa då man glömde ibland bort vilken som var vilken och sen var det så rått vid vissa kapitel som gjorde mig äcklad flera gånger. Men slutade jag läsa? Nej det gick inte, nyfikenheten tog över. 
 
Jag kan inte riktigt säga om jag gillar boken eller inte, jag tyckte om de detaljerande scenerna i boken och hur levande karaktärerna kändes, nästan som de var mitt framför en. Jag fastnade inte riktigt för någon karaktär, Viktor mådde jag bara illa av på grund av hans vrede och hat, Gunhild var bara brutalt konstig med sin slaktande av katter vilket fick mig må illa varje gång jag kom till hennes kapitel, Beata gillade jag nog mest med sin attityd och envishet, Krister gillade jag också med hans kärlek till djur men väldigt mesig var han och jorunalisten Mattias kändes tråkig att läsa om och kändes inte som han behövdes i boken.
 
Annars då? Det var väldigt mycket som kunde ha kortats ner lite då det var ibland för mycket extra material som gjorde det svårt att hänga med och det var lätt hänt att man blev uttråkad efter ett tag. Men efter halva boken så hände det äntligen lite saker, det var brutalt och rått men spännande att läsa så det var omöjligt just då att sluta läsa. Det blev då mycket lättare att fortsätta läsa trots det var äckligt och jobbigt att läsa så ville man ändå vet vad som skulle hända sen. Men det var för många saker som lämnades osvarade och man fattade inte vissa saker om just bergmännen och deras historia samt deras syfte. Nej det var jätte jobbigt att Gunhild inte berättade allting på en gång när Beata kom till henne för första gången, var för det mesta av tiden frustrerad då jag inte fick svar någonstans. Jag hoppas nästa bok blir mycket mer förklarande och att jag får svar på mina funderingar och frågor. Nej, den här boken kunde ha varit lite bättre men jag gillade den råa och spännande sidan. Boken passar såklart till ungdomar och vuxna som gillar böcker som har en rå och äcklig sida som spänning. 
 
Tack till Natur & Kultur för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Vattnet drar¨ av Madeleine Bäck betyg tre av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 
 

¨Hallahem - Striden i skogen¨ av Susanne Trydal och Daniel Åhlin

Publicerad 2017-07-21 15:02:00 i Allmänt,

Titel: Hallahem - Striden i skogen
Författare: Susanne Trydal och Daniel Åhlin
Serie: Hallahem, bok tre
Förlag: Hoi förlag
Sidor: 262 sidor
Utgivning: 2017
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 

Torun och de andra vittrorna lyckades med nöd och näppe rädda Tilda ur de ondsinta Vakarnas klor. Men faran är långt ifrån över. Vakarna har svurit att utrota vitterfolket, och nu förbereder de sitt värsta angrepp någonsin mot Vitterfolket som gömmer sig i Hallahem. Som om det inte vore nog har en uråldrig ondska vaknat i skogen, och den hotar både vittror och människor. Räcker skogens goda krafter till för att stoppa ondskan? Striden om överlevnad kommer allt närmare.

Möt bortbytingarna Tilda och Torun och deras vänner i ett sista spännande äventyr, lika fyllt av vänskap och glädje som av ondska och sorg. Ska vitterfolket en gång för alla få leva i fred i de djupa skogarna, eller kommer människans moderna värld slutligen stå som segrare?

 
Recension
 
Sista boken, hade så höga förväntningar på den här tredje boken. Jag älskade de två böckerna innan och jag såg fram emot att få veta hur kriget mellan Vitterfolket och Vakarna kommer sluta och hur kommer förhållandet mellan Tilda och Johannes bli nu när Tilda är fri från Vakarnas våld? Hur kommer det bli mellan Tilda och Torun, kommer Vitterfolket att avslöjas för människorna eller kommer de fly och lämna Tilda ensam? Det var många frågor som dök upp då jag läste klart den andra boken som jag ville få svar på. Nu fick jag äntligen veta hur det blev till slut.
 
Jag gillade att man fortsatte behålla mystiken och spänningen från de andra böckerna, speciellt att få läsa de otroligt spännande varelserna rårna, gobblarna och många fler som gav den där gammeldags och mystiska känslan över det hela. Spänningen var också på topp med två olika krig, rårnas krig mot varandra och även vitterfolket och människornas, så det var otroligt svårt att lägga ifrån sig boken då det var alltid något spännande eller intressant som hände i berättelsen. Man ville bara veta vad som skulle hända sen och hur det kommer sluta.
 
Det jag ville veta mest var om Tildas och Johannes förhållande, det var ju skakigt i början på grund av Johannes svek när han hjälpte till med att kidnappa Tilda. Men sakta och säkert så förlät Tilda Johannes och de började bli vänner igen. Men inte bara det, de började visa deras känslor för varandra! Äntligen! Att få läsa deras vänskap i början av bokseriens start fick mig att heja på de och äntligen så visade de deras kärlek för varandra! Jag tyckte deras förhållande var otroligt fint då Johannes bevisade allt han kunde för Tilda att han inte alls var som hans morfar eller att han inte ville samma sak som honom. Han gjorde allt han kunde för att hjälpa Vitterfolket tillsammans med Tilda. En otroligt fint och stor sak av honom att göra då han svek sin familj för att göra det rätta.
 
Jag älskade allt med boken förutom slutet, varför raderade man Johannes minne om allt som hade Vakarna och Vitterfolket att göra? Det var så bedrövande att få läsa när Johannes och Tilda sa adjö till varandra för Johannes minnen av Tilda skulle också raderas. Jag förstod att man inte ville riskera att Johannes skulle avslöja den världen för någon men hade inte han bevisat tillräckligt att han inte var den sortens person? De började lära känna varandra igen, men ändå, vad hände sen? Blev de tillsammans igen?

Trots slutet så tyckte jag om boken ändå, mystiken och spänningen, de gamla myterna om olika varelser, den gammeldags känslan och mycket natur gav en riktigt bra fantasy bok som kommer få många att tycka om boken. Nu när bokserien är slut så är man lite deppig att man inte får veta hur det kommer bli i framtiden för Tilda och Torun, vore så kul och få veta hur det blev sen för de. Jag har fastnat för den här bokserien och den skulle va perfekt för många unga ungdomar och även för vuxna som tycker om fantasy och gamla myter.
 
Tack till Susanne Trydal för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Hallahem - Striden i slogen¨ av Susanne Trydal och Daniel Åhlin betyg fem av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela