Maddes Bokhylla

¨Glassvärdet¨ av Victoria Aveyard

Publicerad 2017-06-30 11:58:00 i Allmänt,

Titlel: Glassvärdet
Författare: Victoria Aveyard
Serie: Röd drottning, bok två
Förlag: Modernista
Sidor: 447 sidor
Utgivning: 2016
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Mare Barrows blod är rött, färgen hos vanligt folk, men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en bluff, men när hon flyr från Maven, prinsen vännen som bedrog henne, upptäcker Mare något häpnadsväckande: Hon är inte den enda i sitt slag.
Jagad av Maven, nu en hämndlysten kung, ger sig Mare ut för att söka upp och rekrytera andra röd-och-silver-krigare till kampen mot hennes förtryckare. Men Mare inser att hon befinner sig på en livsfarlig väg, där hon riskerar att bli just det slags monster hon försöker besegra.
Kommer hon att krossas under tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har hon härdats för gott av allt svek och förräderi?
 
Recension
 
Jag föll pladask för första boken ¨Röd drottning¨, med dess spänning om Mare´s silver förmågor trots hennes röda blod och kärleken för prinsbröderna Maven och Cal. Allt detta försvinner när man får fortsätta läsa i bok nummer två och jag blev besviken hur den var. Ju längre in jag kom i boken så tröttnade jag mer och mer på karaktären Mare då hon blev allt mer tuffare och ilsken, hon klagade och tjatade på en hel del och visade ingen hänsyn till vad andra tyckte och tänkte. Det kändes så mycket egotrippad när det gällde Mare och det börjde bli tröttsamt efter ett tag.
 
Trots det var tuffa tider för Mare så tyckte jag ändå att hon var inte lik som i första boken vilket gjorde mig besviken och inte gjorde det lika roligt att fortsätta läsa när Mare´s och Cal´s förhållande höll på att brytas på grund av hennes temperament. Man fick kämpa igenom berättelsen, men det var läsdugligt så man kunde stå ut. Men jag hade hoppats att man hade gjort det lite bättre med spänningen än behöva lida igenom tråkiga och samma rutiner som skedde varje dag i Mare´s liv. Det blev så långdraget i mitten av boken så man hade lust att lägga ifrån sig boken flera gånger. 
 
Jag personligen avskydde från bokens början till nästan till slutet, men älskade hur boken slutade. Nu händer det grejer! Älskade speciellt det allra sista, när Maven har fångat in Mare och har henne i koppel och tänker tvinga henne att bli hans slav. Jäklar vilken finish kan jag säga, får rysningar av att bara tänka på det! Denna slut fick mig att längta till bok nummer tre redan då, hur kommer Mare klara av att vara i Maven´s våld? Kommer de andra rädda henne? Eller kommer Maven bli rar och kärleksfull mot henne igen? Är så nyfiken på hur det kommer bli och har många frågor som jag vill ha svar på. Men jag hoppas verkligen att bok nummer tre kommer bli så mycket bättre än bok nummer två så man kan få lite mer action och något som får en vilja fortsätta läsa. Men jag ska inte hoppas för mycket... 
 
Tack till Modernista för recensionsexemplar! 
 
Jag ger ¨Glassvärdet¨ av Victoria Aveyard betyg 3 av 5
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 

¨De förlorade - Den sista illusionen¨ av Henrik Fexeus

Publicerad 2017-06-27 13:19:02 i Allmänt,

Titel: De förlorade - Den sista illusionen
Författare: Henrik Fexeus
Serie: Den sista illusionen - bok ett
Ålder: Unga vuxna
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 334 sidor
Utgivning: 2017
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Ky studerade hålet. Det var ungefär femtio centimeter brett och sträckte sig nästan en meter upp. Hon drog ett djupt andetag, klev upp på sängen och sträckte försiktigt in vänsterbenet. Hon hasade över kanten och var inne. Det blev mörkt. Och hon kände en omedelbar våg av panik skölja över sig.

När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som aldrig var menat för henne. Något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Är det någon som skämtar med honom eller håller han faktiskt på att bli galen på riktigt?

En silvergrå bil som följer varje steg han tar. Män vars ansikten ständigt är höljda i dunkel. Underjordiska tunnlar där det är svårt att andas men lätt att gå vilse.

Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr, ett klaustrofobiskt sådant, som ställer frågor vad sanning och verklighet är. Är världen som vi känner den bara en illusion?
 
Recension
 
Jag har lite blandade känslor för den här boken och jag vet inte riktigt hur jag ska tycka om den. Mitt första intryck när jag hörde boken var att den skulle vara spännande och helt omöjlig att lägga ifrån när man väl börjar läsa den samt att författaren har skrivit bra böcker innan. Men nu när jag har läst den så uppfyllde den inte mina förväntingar. Kanske jag hade för höga förväntingar? Det känns som handlingen saknas en hel del spänning och den var även svår att förstå då det uppstod så många frågor som man aldrig fick svar på. 
 
Att följa två huvudkaraktärer gjorde det dock lättare att läsa, att följa Ky och Adam från deras perspektiv gjorde att man fick bättre syn på handlingen och mer förståelse om vad det egentligen handlade om. Men dock kändes det inte som man fick lära känna karaktärerna tillräckligt och när man väl fick läsa om hur de var som person så kändes det platt och tråkigt. Det uppstod många frågor angående om Ky´s och Adams realation, då jag förstod inte vad Adam menade med att de hade koppling till varandra, man fick inte heller svar på det vilket man hade önskat. Sen var hela situationen mellan Ky´s och Bossis relation väldigt rörigt och konstigt som man verkligen inte förstod sig på. 
 
Dock gillade jag hur man hade beskrivit ¨De gråa¨ som läbbiga varelser som Ky, Adam och deras vänner försökte fly ifrån genom att gå ner i tunnlarna och gömma sig. Jag var helt fascinerad över tunnelsystemet under Stockholm som man fick läsa om och får mig undra hur det egentligen ser ut under jorden här i Stockholm. Det fanns lite spänning i boken så fort de skulle ner i tunnlarna och försöka komma fram till deras mål. Men bäst tyckte jag om deras kamp mot ¨De gråa¨, dock hade jag önskat att det fanns mer information om de, som t.ex. vad de är för nått och varifrån de kommer. Även undrar jag också varför ¨De gråa¨ jagade efter dem och alla andra ungdomar, lite trist att inget sånt förklarades i boken. 
 
Boken kändes väldigt rörigt och ibland slarvigt gjort, jag hade önskat att man hade satsat på att ge mer tid på spänningen och karaktärerna och formulerat bättre i texten. För just nu har man sjukt många frågor och funderingar som man vill ha svar på och jag hoppas nästa bok kommer bli mycket bättre välgjort så man slipper rörigheten i texten. Själva idén för boken är bra och det gick att läsa boken så den är inte jätte dålig men den skulle ha varit så mycket bättre och fått högre betyg om man hade formulerat och välskrivit lite bättre. 
 
Tack till Raben & Sjögren för recensionsexemplar! 
 
Jag ger ¨De förlorade - Den sista illusionen¨ av Henrik Fexeus betyg tre av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus 
 
 

¨Klappsnapparna och skoltjuven¨ av Per Simonsson

Publicerad 2017-06-22 13:25:34 i Allmänt,

Titel: Klappsnapparna och skoltjuven
Författare: Per Simonsson, Stefan Roos och Lars Rudebjer (illustratör)
Serie: Tjuvarna jul - Klappsnapparna, bok fyra
Ålder: 6-9 år
Förlag: Opal förlag
Sidor: 64 sidor
Utgivning: 2017
 
Handling
 
En dag när Charlie är ute på uppdrag med de andra Klappsnapparna ser hon något märkligt: Massa barn som leker tillsammans på en stor gård. Snart får hon reda på att det är skolbarn som är ute på rast. Och då vet Charlie: Hon vill också gå i skolan! Men Kurre säger nej. Skolan är inget för Klappsnappare.
 
Recension
 
När ¨Tjuvarnas jul¨ var igång på tv för årets julkalender så blev jag och mina syskon helt fast.  Men jag hade ingen aning om att man hade börjat göra barnböcker också, så när jag fick den här boken var jag lite förvånad över att det fanns. Eftersom julkalendern fick en stor succé med en efterkommande film så är jag lite förvånad över att man inte hade kommit ut med att man har även gjort barnböcker vilket jag måste ha totalt missat. Jag vet många barn som skulle gärna få tag på böckerna.
 
Mitt första intryck av boken var de varma färgerna och att det hela kändes gammeldags vilket jag fick precis samma känsla när jag såg julkalendern så jag är imponerad att man har lyckas fånga in den känslan i en barnbok med imponerade bilder och roliga berättelser. Att få följa Charlies galna upptåg när hon börjar i skolan bjuder på många leenden och skratt som jag absolut tror att det kommer få många barn att vilja läsa om. Många roliga scener, tankar och ting som Charlie går igenom som gör det hela knäppt och roligt.
 
Man har lyckats att ge liv i boken med dess bilder och text, den ger även den härliga och mysiga känslan som man fick när man såg julkalendern. Att fortsätta med barnböcker från julkalender är en briljant idé som kommer vinna många barns hjärtan med Charlies galna upptåg och roliga historier. Skulle absolut rekommendera den här boken till alla barn som har börjat läsa och som vill läsa något roligt.
 
Tack till Opal förlag för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Klappsnapparna och skoltjuven¨ av Per Simonsson betyg fyra av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela