Maddes Bokhylla

¨Gruvdamen¨ av Daniel Svanberg

Publicerad 2017-03-24 12:20:51 i Allmänt,

Titel: Gruvdamen
Författare: Daniel Svanberg
Förlag: Hoi Förlag
Sidor: 318 sidor
Utgivning: 2016
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling

När den hyllade författaren Bergdahl hittas död i sitt townhouse på Upper East Side i New York City rasar Jakob Jonssons värld samman. TV-producenten Jakob är Bergdahls enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda mentors vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas.

När Jakob beger sig till Sverige för att nysta i Bergdahls förflutna rullas den gamle författarens smärtsamma barndom upp. Den ensamma uppväxten på barnhem, sadismen och de täta granskogarna precis runt knuten. Och Gruvdamen. Maja. Hon som vill ha kött.

Kort därpå blir Jakobs liv ännu mer förvirrat. Under sitt besök i Sverige kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogen grepp om honom. Det vägrar att släppa taget. Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka …

 
Recension
 
Wow... Jag får fortfarande rysningar av den här boken! Jag trodde inte att den skulle få mig bli fast i berättelsen från första mening. Jag hade stora föraningar om hur den här boken skulle va, men berättelsen tog en helt annan vändning, det gjorde den här boken till en av mina absoluta favoritböcker. Berättelsens bakgrund är riktigt hemskt och jobbigt att läsa, speciellt de tuffa tiderna huvudkaraktären Jakob fick gå igenom, men eftersom spänningen och nyfikenheten var så pass hög så kunde jag inte sluta läsa vidare.
 
Att följa huvudkaratkären Jakob på hans resa mot sanningen bakom bandet, där hans vän Bergdahls hade efterlämnat efter hans död, var som att lägga en pussel där man fick ta reda på nya hemligheter och genomgå många överraskningar som dök upp på vägen. Många gånger satt man spänd och oroade sig för Jakob när det dök upp oväntade och hemska saker. Man tyckte synd om Jakob som gick igenom så många hemska och jobbiga saker, man undrade till slut efter när man hade läst klart om hur det gick sen för honom? En karaktär som jag inte tyckte om att följa var Sven som ofta skar av bitar av sig för att hålla gruvdamen ¨Maja¨ mätt, många saker som han gjorde och tankar han hade fick mig bara att må illa. Längtade bara tills jag fick komma tillbaka till Jakobs kapitel och fortsätta den spännande resan mot sanningen.
 
Författaren har skrivit på ett imponerad sätt och tar med en in i berättelsen redan från första meningen, ¨Maja vill ha kött¨, bara att läsa den meningen ger en gåshud än idag. Det fanns många tillfällen då man ville skrika på boken ¨Gå inte in dit!¨, precis som många gör med skräkfilmer haha! Kanske för att det kändes som om man själv var med i berättelsen vilket gjorde att spänningen var alltid på topp. Många skulle tycka att den här boken är lite som skräck men jag tycker annorlunda, det är mer åt thriller hållet då det påminner lite om filmen ¨Shutter Island¨ med Leonardo DiCaprio där man fick sitta och fundera på vad som egentligen hände och slutar med en överraskande slut vilket är exakt den här boken gjorde. Den här boken är imponerade och spännande bok som man absolut inte får missa. Jag lovar att man kommer inte bli besviken utan den kommer ta tag i dig redan från första mening!
 
Jag ger ¨Gruvdamen¨ av Daniel Svanberg betyg fem av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 
 

¨Mörkrets demoner - Ondskan vaknar¨ av Kami Garcia

Publicerad 2017-03-14 10:35:00 i Allmänt,

Titel: Ondskan vaknar
Författare: Kami Garcia
Serie: Mörkrets demoner, bok ett
Förlag: Bokförlaget Semic
Sidor: 264 sidor
Utgivning: 2015
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Jag har aldrig trott på spöken. Inte förrän ett försökte döda mig.

När Kennedy Waters hittar sin mamma död förändras allt. Hur har hon kunnat leva i sjutton år utan att veta att övernaturliga krafter hotar hennes familj? Kennedy måste lämna sitt gamla liv bakom sig. Hon måste ta sin mammas plats i Den svarta duvans legion och kämpa mot mörkrets demoner. Och inte blir det lättare av att hon ska kämpa tillsammans med de två snyggaste killar hon någonsin träffat. Hemsökta hus, hämndlystna andar, magiska symboler och pistoler laddade med salt blir hennes nya liv. För de onda andarna vilar aldrig.
 
Recension
 
Jag vart förvånad över hur bra och spännande den här boken var! Den påminner mycket om mina favorit tv-serier ¨Supernatural¨ och även lite av ¨Shadowshunters¨, med den blandningen fick det mig att gilla berättelsen ännu mer. Jag var faktiskt imponerad över att den var en riktigt bra bladvändare som passar till både unga läsare såväl vuxna. Är lite besviken över att jag inte läste den här boken tidigare, tror mest på att det var omslaget inte lockade mig speciellt mycket och trodde att berättelsen inte skulle va lika lockande. Vad fel jag hade!
 
Att få följa Kennedy när hon blir räddad från en hämndlysten ande samt joinar en legion med andra ungdomar som bekämpar andar samt demoner, ett arv som har gått i generationer, var spännande att följa. Att få upptäcka tillsammans med Kennedy ett helt nytt värld fick en verkligen komma in i berättelsen och med min intresse för det ockulta gjorde det intressant att lära sig om andar och demoner samt hur man bekämpar de. Att det var dessutom två snygga tvillingbröder som tävlade om Kennedys gillande, höjde dramat i berättelsen. Spänningen var alltid på topp när de jagade efter ledtrådar för att stoppa en demon och mötte onda andar på vägen.
 
Jag gillade inte huvudkaraktären Kennedy så mycket då hon framstod så mesig och klumpig hela tiden vilket gjorde mig irriterad hela tiden. Vet inte om det beror på att jag är van att läsa böcker med starka tjejer/kvinnor som tar för sig och är modiga i berättelserna. Förhoppningsvis så blir Kennedy mer orädd och kaxigare längre fram i bokserien. De andra karaktärerna tyckte jag däremot mycket om då de hade så olika personligheter och var mycket roligare att läsa om från Kennedys perspektiv. Att få läsa om hur Kennedy och ena tvillingen Jared att falla för varandra fick mitt hjärta att smälta och med den spända läget mellan tvillingarna höjde dramat. Kommer det att hålla mellan Kennedy och Jared?
 
Trots den mesiga huvudkaraktären så gillade jag verkligen berättelsen på grund av det ockulta och spänningen som alltid var på topp och gjorde det omöjligt att lägga i från sig boken. Jag hoppas att Kennedy blir mer mognare och vuxnare längre fram i bok serien så det att blir mer wow faktor och mindre irriterande att följa henne. Boken slutade på ett riktigt hemskt spännande sätt så jag ser väldigt fram emot fortsättningen! Jag hoppas på att det extra mer i nästa bok!
 
Tack till Bokförlaget Semic för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Mörkrets demoner - Ondskan vaknar¨ av Kami Garcia betyg 4 av 5
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 

¨Flickan med gåvorna¨ av M.R Carey

Publicerad 2017-03-13 09:31:00 i Allmänt,

 Titel: Flickan med gåvorna
Författare: M.R Carey
Förlag: Ordfront Förlag
Sidor: 390 sidor
Utgivning: 2016
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling:
 
Melanie är en väldigt speciell flicka. Dr Caldwell kallar henne för »vårt lilla geni«.
Varje morgon väntar Melanie i sin cell för att bli hämtad till dagens första lektion. När de hämtar henne håller sergeant Park pistolen riktad mot henne medan två andra hjälps åt att spänna fast henne i rullstolen. Hon tänker att de nog inte tycker om henne. När hon skojar och säger att hon faktiskt inte bits, är det ingen som skrattar. Flickan med gåvorna är en skrämmande framtidsskildring där större delen av mänskligheten drabbats av en svampinfektion som stänger av deras hjärnor och väcker en hunger som bara kan stillas av mänskligt kött. Det ser ut som om slutet närmar sig  eller finns det fortfarande hopp? Om det finns det, är det Melanie som är nyckeln.
 
Recension:
 
Den här boken har en spännande berättelse om Melanie som utvecklar en fin vänskap med sin lärare Justineau men problemet är att Melanie är en av de ¨hungriga¨, rättare sagt, en zombie som fortfarande beter sig mänskligt men med en aptit för människor. Berättelsen har en annorlunda touch då Melanie och Justineau utvecklar vänskapen i ett experiment där Melanie är med i en grupp andra ¨hungriga¨ barn och Justineau tillsammans med andra lärare undervisar barnen för att kunna forska barnens utvecklande i undervisningen. Den som sköter hela experimentet är en läkare, Caldwell som vill hitta botemedlet för ¨hungriga¨ då världen har gått under. Problemet är att Caldwell måste skära i barnen för att kunna få resultatet närmare till ett botemedel.
 
Den här boken är väldigt intressant att läsa, jag älskar att kolla på filmer, serier och läsa böcker om zombier, men den här har en annorlunda variant där själva ¨zombien¨ utvecklar en vänskap med en människa. Liknar lite filmen ¨Warm bodies¨ men med en annan sorts berättelse och slut. Man får läsa från olika personers perspektiv, Melanie, Justineau, Sergant Parks, doktor Caldwell och Gallagher som alla har en del i experimentet samt överlevandet ute i världen efter attacken på deras bas. Fast jag tyckte det var intressant att läsa boken så kände jag att boken var så seg och långsamt vilket gjorde det så svårt att fortsätta läsa. Hade förväntat mig lite mer spänning och action. Sen var slutet konstig och passade inte riktigt in, det fick även mig att undra vad som egentligen hände sen?
 
Jag gillade att läsa från Melanies perspektiv i boken då hon framstod som en mogen och smart tjej trots hennes ålder, samt att få läsa om hur hon utvecklade en fin vänskap med hennes lärare Justineau var verkligen rörande att läsa om. Jag gillade däremot inte att läsa från doktor Caldwell perspektiv då hon drog upp många medicinska termer och ord som gjorde det så tråkigt och tröttande att läsa. Samt hennes iver över att få skära i ett ¨hungrande¨ barn för att få komma ett steg närmare till botemedlet var bara äcklande att läsa om.
 
Boken hade ett intressant och fint innehåll, men det blev emellanåt väldigt segt och tröttsamt att läsa i väntan på att det skulle hända något. Jag förstår att själva berättelsen är den fina vänskapen mellan Melanie och Justineau men jag hade hoppats på att berättelsen kunde ha slutat på ett bättre sätt och med en wow faktor. Men det är bara vad jag tycker och tänker. Trots den dåliga slutet och den sega väntandet så hade boken en fin och speciell berättelse som jag kan rekommendera er att läsa!
 
Tack till Ordfront Förlag för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Flickan med gåvorna¨ av M.R Carey betyg 4 av 5
 
Boken finns att köpas hos Adlibris och Bokus
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela