Maddes Bokhylla

¨Lägret¨ av Lena Ollmark och Cecilia D. Engström

Publicerad 2017-10-28 10:36:01 i Allmänt,

(null)

Titel: Lägret
Författare: Lena Ollmark och Cecilia D. Engström
Förlag: B Wahlströms
Sidor: 211 sidor
Utgivning: 2017
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Motvilligt hänger Hannah med sin kompis Emil på ett konfirmationsläger. Men när den unga lägerledaren Amanda börjar intressera sig för Hannah, njuter hon ändå av att känna sig speciell. Problemet är att hon inte tror på Gud. Hannah slits mellan att vilja vara en del av gemenskapen och att tänka självständigt. Till slut tar längtan att tillhöra över - och hon låtsas vara troende.

Men när Hannah hittar den tystlåtne Jonatan nedblodad i skogen, och han sedan försvinner från lägret, blir Hannah skräckslagen. Vad har egentligen hänt? Stämningen förändras i ett slag. De andra uppför sig märkligt, de verkar rädda. Det är då hon börjar ana det värsta - att något fruktansvärt finns i skogen, och att det är hon som lockat fram ondskan. Hon som ljuger, hon som inte kan tro.
 
Recension
 
I grund och botten så är det en bra bok idé men jag känner ibland att det finns svaga punkter vid vissa delar, karaktärerna kändes inte riktigt levande, sen att det är för mycket fokus på Gud, det kändes inte riktigt som en skräckbok utan att det handlade mer om utanförskap, sen Hannas syfte med lägret är lite konstigt och att vissa saker har blandats ihop och så vidare. Det jag första reagerade på var att Hanna åkte till lägret på grund av hennes kompis Emil för att hon ville umgås med honom trots hans stökiga sida. Varför åker hon till en konfiramationsläger bara för att umgås med honom när han har liksom varit elak och undvikande mot henne? Känns totalt onödigt att konfirmera sig bara för att få tid med en kompis som inte ens bryr sig om henne.
 
Jag hade förväntat mig en spännande och läskig bok men istället tog fokuset bort från det och fokuserade istället på utanförskap och Gud. Det var för mycket om Gud, visst handlade det om en konfirmationsläger men man fick läsa mycket om deras prat om troende och icke troende o.s.v. vilket var tröttande efter ett tag. Samt Hanna var utanför jämnt och kände att hon inte tillhörde gruppen, mycket känslor och tankar från henne om det också. Jag tycker att om man ska skriva en skräck bok så kunde man ha fokuserat mer på skräck delen och inte på lägret, då kan man lika gärna byta namn och handling istället.
 
Visst hade boken lite spänning och skräck, men nej det var inte ett dugg bra alls. Det slutade sjukt konstigt och dåligt, jag hade hoppats att det kunde va som skräckfilmerna som utspelas på läger så man kunde få mer spänning och rädsla, då hade man fått det man sökte efter när man såg bokomslaget och läste bokens handling. Tyvärr tyckte jag att man kunde ha gjort det bättre och satsat mer på karaktärerna och bokens syfte samt minskat på lägrets syfte om Gud och lagt till fler läskiga saker samt ändrat på slutet som kunde ha gett wow faktorn. Nej, jag tyckte inte att boken var så speciellt bra och man kunde ha gjort den bättre.
 
Tack till B Wahlströms för recensionsexemplar!
 
Jag ger ¨Lägret¨ av Lena Ollmark och Cecilia D. Engström betyg två av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 


¨Sammansvärjningen¨ av Ursula Poznanski

Publicerad 2017-10-25 11:13:18 i Allmänt,

(null)

Titel: Sammansvärjningen
Författare: Ursula Poznanski
Serie: Sveket, del två 
Förlag: Opal förlag
Sidor: 431 sidor
Utgivning: 2015
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling
 
Ria och hennes vänner har växt upp i sfärernas trygghet som skyddar mot den ogästvänliga naturen utanför. Nu lever de ett liv i hemlighet i världen utanför sfärerna, i staden under staden. Varken klanerna eller sfärbefolkningen får veta var de är, de hotas från olika sidor. Endast några få är invigda. Ria och hennes vänner vill försöka komma fram till varför de hotas till livet, och Ria hittar ett spår i det gamla biblioteket. Men det går för långsamt framåt. Sandor, klanfurstens andreman, och Ria inleder en försiktig relation, men när klanfursten dör i skadorna av ett fiendeangrepp och Sandor blir klanfurste vill han plötsligt och oförklarligt inte veta av Ria längre. Nu känns det ännu viktigare att hitta svaret på frågorna kring hotet.
 
Recension
 
Jag gillade andra boken lite bättre än den första boken, Sveket, som var ganska så jobbigt att plöja igenom då det var för segt och för många frågor som var obesvarade. Men när jag började läsa den här boken så började det hända mer saker, speciellt i Rias liv som ändras så mycket när hon och Sanders börjar falla för varandra och inleder ett förhållande precis som jag misstänkte att det skulle hända efter första boken. Men de obesvarade frågorna är fortfarande där trots att många frågor fick sina svar medan jag läste igenom boken. Man kommer ännu närmare sanningen till varför Ria och hennes vänner drabbades av sveket från sina fränder i sfäret samt vad som egentligen hände förr i tiden som har undangömts och hållits hemligt. 
 
Jag tycker att Ria är en väldig försiktig person som inte vågar så mycket, nästan så att man blir uttråkad av läsa från hennes perspektiv, det enda jag gillade var att följa spänningen Ria fick uppleva när hon kom ännu närmare till sanningen. Också förhållandet mellan Ria och Sanders var något jag gillade att läsa om, de verkar vara en så udda par men ändå passade bra ihop, dock blir jag irriterad att Ria är fortfarande på ett sätt är fast vid sin ex och inte riktigt vill erkänna sina känslor för Sanders. Så jag hoppas att hon till slut erkänner och vågar stå för det och att det kommer sluta med att Ria och Sanders blir tillsammans med acceptans av Rias vänner samt Sanders folk. 
 
Spänningen och mysteriet bakom sfärernas och primernas historia stiger och svaret på alla frågor börjar närma sig. Jag gillade boken och handlingen, det gick lättare att plöja igenom då det hade många bra delar som spänning, mysteri, sorg, glädje och kärlek som gav en riktigt bra blandning i handlingen som fick en vilja fortsätta läsa. Slutet fick mig att vilja fortsätta följa Rias kamp mot sanningen och jag längtar efter nästa bok. Dock hoppas jag att det blir en awesome avslut i sista boken som ger en chockerande avslöjning och en perfekt avslut på bokserien. Måste läsa bok nummer tre nu!
 
Stort tack till Opal förlag för recensionsexemplar!
 
Jag ger boken ¨Sammansvärjningen¨ av Ursula Poznanski betyg fyra av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus  


¨Papperssjälar¨ av Emma Johansson

Publicerad 2017-10-24 11:11:39 i Allmänt,

(null)

Titel: Papperssjälar
Författare: Emma Johansson
Förlag: Vox by Opal
Sidor: 332 sidor
Utgivning: 2017
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling:
 
Emilia är inte så peppad på livet längre. Hon har inte varit det sen den där dagen förra våren när Theresia blev påkörd av tåget. Men varför påverkar det Emilia så mycket? Det var en fruktansvärd olycka, och hela skolan sörjer, men Emilia var aldrig nära vän med Theresia. Bara ytligt bekanta. Men det är något med den populära tjejens död som stör henne. Något som gör den nya vänskapen med Viktor, Theresias äldre bror, riktigt jobbig.Ingen annan förstår varför Emilia förändrats så mycket, eller varför hon är så obekväm i Viktors sällskap. Men sanningen är att Emilia har en hemlighet som rör Theresias död. En hemlighet som kan förändra allt.
 
Recension:
 
En otrolig fin och sorglig bok som fick mig bli rörd över hur situationen blev för Emilia. Handlingen har en verkligen stark ämne om självmord, man har fått läsa många böcker om det men inte så mycket om hur resten av omgivningen mår. I den här boken får man följa Emilia som inte ens känner Theresia men har stor skuld över vad som hände, jag förstod  först inte ibörjan varför hon mådde så pass dåligt. Men ju längre in i berättelsen så får man veta mer och mer vilket gjorde det otroligt svårt att sluta läsa. En riktigt bra slut var det också som gjorde en chockad och tagen på sängen.
 
Jag tyckte mycket om att få följa Emelia trots jag inte förstod hennes skuldkänslor över Theresias självmord, hennes kamp om att försöka få bort sina skuldkänslor genom att göra saker som Theresia gillade som origami gjorde att hon började träffa Theresias storebror Victor. Det var riktigt roande att se hur Victor började mjukna till mer och mer när han umgås med Emelia och de börja skämta med varandra och till slut få känslor. Deras förhållande utvecklades till något väldigt fint men trots att Emelia var lycklig med Victor så kunde hon inte komma över sina skuldkänslor. 
 
Jag tyckte det blev kaotiskt när Victor får reda på varför Emelia hade de här skuldkänslorna, på ett sätt förstår jag varför han reagerade som han gjorde men samtidigt var det för mycket att läsa om det speciellt när Emelia mådde redan dåligt över hela situationen. Ibland kändes det att han överdrev lite väl för mycket när han släppte sin ilska mot Emelia. Trodde aldrig att han skulle förlåta henne efter hennes hemlighet men som tur var så gjorde han det och visade förståelse över varför Emelia höll det hemligt. 
 
Jag trodde aldrig att den här boken skulle vara så bra och spännande att läsa, jag tycker själv att självmord är ett viktigt ämne idag men obehagligt att läsa om. Emma har gjort en bra handling som fick en vilja fortsätta läsa med Emelias hemlighet och frågan om varför Theresia tog självmord. Ämnet självmord är inget som man pratar öppet om idag så det är väldigt viktigt att kunna göra det för man tror inte att de andra blir påverkade när en närstående tar sitt liv, men det blir väldigt många som blir påverkade vilket den här boken visar det. 
 
Jag är riktigt imponerad över att den här boken är Emmas debutroman, wow säger jag bara! Jag älskade verkligen den här boken och skulle verkligen rekommendera till alla ungdommar och vuxna att läsa den! Jag hoppas att Emma kommer skriva fler böcker som man kan se fram emot! 

Stort tack till Vox by Opal för recensionsexemplar! 
 
Jag ger boken ¨Papperssjälar¨ av Emma Johansson betyg fem av fem
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus 


Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela