Maddes Bokhylla

"Fangirl" av Rainbow Rowell

Publicerad 2016-11-28 08:34:00 i Allmänt,

Titel: Fangirl
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Berghs förlag
Sidor: 427 sidor
Utgivningsår: 2015
 
Handling:
 
Av författaren till kritikerrosade romanen Eleanor & Park Tvillingarna Wren och Cath ska börja på college. Wren är den utåtriktade som vill festa. Cath är mer osäker inför allt det nya. Hon ägnar mycket tid att skriva fanfiction om karaktären Simon Snow. Hennes ambition är att hinna bli klar med sin bok till den stora fanfiction-finalen. Men så träffar hon Levi som inte lämnar henne ifred.
 
 
Recension:
 
En verkligen urgullig och underbar bok att läsa! Kanske är det just för att jag känner igen mig i huvudkaraktären Cath så mycket. Jag själv har flyttat till en studentlägenhet i en korridor och träffat nya människor under gymnasietiden. Träffade även min första kärlek där, just killen i boken var så lik min ex då han också var irriterande och lämnade inte mig ifred haha! Men det är många saker som jag känner igen mig i Cath, jag är också en Fangirl besatt av Harry Potter! Men däremot hennes version av Simon och Snow påminner mycket om Harry Potter och Draco Malfoy vilket förstörde en hel del för mig haha!
 
Boken var inte så spänningsfylld utan mer dramatisk med hennes tvillingsyster som lever en helt annorlunda liv än Cath gör, hennes mamma som lämnade de när de var barn kommer tillbaka, pappan som går igenom en del psykiska problem och en heeel del kärleksproblem! Visst fanns det stunder då det var segt och tråkigt men jag gillade att det var ganska lugnt och hade sina dramatiska stunder, att få följa Cath när hon går igenom college med sin enkla liv med dramatiska delar var faktiskt spännande att följa. 
 
Trots sin enkelhet så fall jag för den gulliga berättelsen om Cath och Levi för de var bara helt söta mot varandra trots en tuff start i deras relation. Boken hade många bra delar som var spännande att följa och man ville bara fortsätta att läsa. Skrivsättet i boken är väldigt enkelt att läsa och det går undan fort under läsningen och det gör det roligare att läsa. Trots några av mina vänner inte håller med om att den här boken var speciellt bra för att den var så tråkigt så måste jag ändå säga att jag håller inte med då jag ser det speciella i boken och känner igen mig i huvudkaraktären Cath vilket gjorde att jag tyckte den var faktiskt bra! Den här boken ska du läsa om du är som Cath, en Fangirl!
 
Tack till Berghs förlag för recensionsexemplar!
 
Jag ger "Fangirl" av Rainbow Rowell betyg 4 av 5
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus!
 

"Bara tre ord" av Becky Albertalli

Publicerad 2016-11-27 10:47:00 i Allmänt,

Titel: Bara tre ord
Författare: Becky Albertalli
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 276 sidor
Utgivningsår: 2016
 
Spoilers kan förekomma!
 
Handling:
 
Det är ett märkligt subtilt samtal. Jag märker knappt att det handlar om utpressning.
Vi sitter på de hopfällbara metallstolarna bakom scenen och Martin Addison säger: Jag läste din mejl. 
Va? Jag tittar upp. 
Förut. I biblioteket. Det var inte meningen så klart. 
Vadå, läste min mejl? 
Alltså, jag använde datorn efter dig , säger han, och när jag skulle logga in på gmail så var du redan inloggad. Du vet väl att du måste komma ihåg att logga ur? 
Jag tittar förvånat på honom. Han trummar med ena foten mot stolsbenet. 
Varför använder du inte ditt riktiga namn? frågar han.

Simon är inte den dramatiska typen, men när ett mejl hamnar i fel händer riskerar hans stora hemlighet att komma ut. Han måste agera, men hur ska han berätta att han är kär i den mest fantastiska killen någonsin när omgivningen inte vet att han är gay?
 
Recension:
 
Den här boken måste man läsa! En riktigt fin bok om en kille som heter Simon och är homosexuell men har inte vågat ta steget att säga de tre orden till sina vänner och familj. Men han har bara berättat för en person, Blue, som är i samma sits som Simon och de kan prata om allt och de börjar utveckla känslor varandra via internet. Men problemet är att de inte känner varandra, Blue går i samma skola som Simon vilket gör det spännande och beroendeframkallande när man försöker själv lista ut vem Blue kan va! 
 
Boken är lite som en blandning av tv-serien "Catfish" och filmen "En askungesaga" med Hillary Duff men med en annorlunda touch! Att få följa Simon genom High School med sina vänner och läsa hans och Blues chattande mellan varandra är verkligen fint att läsa. När Simon till slut kommer ut inför alla så blir det en hel del mobbning men tack vare hans familj och vänner så tar de det helt okej och står upp för honom vilket jag blir berörd av att läsa. Jag vet att många avvisar vänner eller familj för att de är homosexuell vilket jag tycker är helt sjukt! Berättelsen i boken ger en insyn på hur det var för Simon med att kämpa och ta mod inför att säga de tre orden. 
 
Jag älskade den här boken, man får inte missa den här! Den var så fin och underbar att läsa, den var också beroendeframkallande då man fick sitta och lista ut vem den där Blue kunde va! Den här boken ska man verkligen hålla utkik efter! 
 
Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplar! 
 
Jag ger "Bara tre ord" av Becky Albertalli betyg 5 av 5!
 
Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus
 

"Hanna Mendels chans" av Suzy Zail

Publicerad 2016-11-25 13:32:09 i Allmänt,

Titel: Hanna Mendels chans
Författare: Suzy Zail
Förlag: Berghs förlag
Sidor: 284 sidor
Utgivningsår: 2014
 
Handling:
 
Hanna Mendel visste vad hon ville bli en berömdkonsertpianist. Vad hon inte visste var att hennes egnakvarter skulle förvandlas till ett getto. Inte heller att honoch hennes familj skulle fösas ihop som boskap på entågvagn. Eller att hon skulle tillbringa sin sextondefödelsedag i Auschwitz-Birkenau. Att de hon avskyddemest skulle bli hennes publik. Och att mitt i detta kännaden första spirande kärleken är kanske svårast av allt attförstå.
 
Recension:

En riktigt sorgligt och hemsk bok om andra världskriget när judar skickades till förintelselägret, dock är inte själva berättelsen inte sann men själva faktan om hur det var när judar sändes till förintelselägret är sann. Jag ryste och mådde dålig när jag läste boken, det här var det största massmordet i världen då över sex miljoner judar dog vilket man kan inte kan tro på att det har hänt för att det är så pass hemskt.

Man får följa Hanna som blir skickad till förintelselägret Auschwitz tillsammans med sin familj. Man får följa varje steg från gettot, tågresan till lägret, själva upplevelsen i lägret och hur det slutade. Det var så pass sorgligt hela tiden då det kändes som att man själv upplevde det hela. Jag mådde dålig för det mesta när man fick läsa om hemskheterna i lägret och jag förstår fortfarande inte varför man lät det hända. Trots att det var hemskt att läsa så förstod man hur farligt det kan bli när ett hat mot ett ras ökas och leder till något hemskt. 

Hanna som skulle ha studerat på en musik högskola för hennes talang på pianot fick aldrig chansen då hon skickades lägret. Men hon fick "tur" tack vare av hennes talang. Hon fick bli pianist hos en SS där hon spelade piano för honom och hans gäster. Hon träffar hans son som är mystisk men intressant då han visar ett intresse för henne. De börjar utveckla något för varandra som gör det hela ett stort risk för de båda två.

Jag har läst och hört mycket om förintelselägren men har aldrig läst någon bok om det. Har velat läsa Anne Franks dagbok länge men har aldrig fått tillfälle för det. Den här boken är inte sann historia men ger ändå läsaren en bra insyn på hur det var för judarna som skickades till lägren. Boken skulle passa bra till skolor där de ska läsa om andra världskriget på historia lektionerna samt få fler förstå vad ett hat mot en människoras kan leda till. Berättelsen gav verkligen den där verklighetskänslan och den där skrämmande känslan av vad hatande kan göra mot en för att någon är annorlunda.

Man insåg i mitten av boken att alla de judar som dog, hur många av de hade drömmar och önskningar som de ville uppfylla och leva ett gott liv? Över sex miljoner människor med drömmar och önskningar dog, tänk vad världen hade sett annorlunda om de hade levt. På grund av en människa så är de borta för alltid och vi vet inte vad de kunde ha åstadkommit i den här världen. Många oskyldiga dog och de kommer aldrig bli bortglömda, vi måste se till att alla vet om vad som hände under andra världskriget så inget liknade händer igen! Därför behöver vi böcker som den här boken och många fler för att påminna folk varje dag om hur ett hat kan leda till något hemskt.

Tack till Berghs förlag för recensionsexemplar!

 

Jag ger "Hanna Mendels chans" betyg 4 av 5 

Boken finns att köpa hos Adlibris ocH Bokus

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela